YANBOLU GENÇLİK SİTESİNE HOŞGELDİNİZ.......
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Derinliklerin Gizemi

Aşağa gitmek

Derinliklerin Gizemi Empty Derinliklerin Gizemi

Mesaj  Admin Çarş. Nis. 22, 2009 2:30 am

Derinliklerin Gizemi

Deniz Yıldızı

Deniz altı canlılarından bir diğer yumuşakça da, deniz yıldızıdır. Deniz tabanında kollarıyla hareket eder. Güvenli bir tutunma için kollarına özel emici kaplar yerleştirilmiştir. Böylece istediği yere tırmanabilir. Planktonları yakalayıp yiyebilmesi ise, yine kollarındaki emici kaplar sayesinde mümkündür.


Deniz yıldızı kollarını hareket ettirmek için hidrolik basınç yöntemini kullanır, tıpkı iş makinelerinde ağır yüklerin ve kolların hareketinde oldugu gibi. Deniz yıldızı, kollarının içinde uzunlamasına yer alan tüp biçimli ayaklara sahiptir. Bunlar, sıvıyla dolu olan bir iç boru sistemine bağlıdır. Kaslar boruları sıkıştırdığında oluşan hidrolik basınç, sıvıyı ayaklara gönderir. Böylece, hidrolik basınç, tüp ayaklarda dalga hareketi oluşturur. Kolların içindeki sıvı basıncı sayesinde ayaklar bir ileri bir geri uzanır ve deniz yıldızı istediği yere ilerler.

Kusursuz bir plana sahip bu tasarım, iman eden insanlar için bir yaratılış delilidir. Casiye Suresi'nde Yüce Allah, canlılar üzerinde düşünmemiz gerektigini şöyle bildirilmiştir:

Sizin yaratılışınızda ve türetip-yaydığı canlılarda kesin bilgiyle inanan bir kavim için ayetler vardir.
(Casiye Suresi, 4)Derinliklerin Gizemi Planktonlar[img][/img]

Planktonlar

Akıntıyla sürüklenen bu beyaz parçacıklar, aslında minik canlılardır. Planktonlar, denizlerde yaşayan en kalabalık canlı topluluğudur. Bunlar birbirinden farklı, çok çeşitli omurgasızlardır. Bu garip şekilli canlılar, deniz yaşamındaki en temel besin kaynağını oluştururlar. 100 ton ağırlığındaki balinalardan denizanalarına kadar pekçok deniz canlısı için zengin bir protein kaynağıdırlar. Okyanuslar, ilk bakısta fark edilmeyen bu canlılarla doludur.




Deniz Kestanesi

Deniz kestanesi, ilginç görünümlü bir omurgasızdır. Yumusak bedenini düşmanlarından koruyacak bir kabuğu bulunmaz, ama caydırıcı bir silahi vardır: dikenler... Deniz kestanesinin dikenleri hareketli, hatta bazı türlerde zehirlidir ve 30 cm uzunlukta olabilmektedirler.



Derinliklerin Gizemi Deniz_kestanesi

Bedeninden uzayan bu tüp ayaklar, deniz kestanesinin vazgeçilmez uzuvlarıdır. Esnek ve aynı zamanda emici özellikteki bu ayakları kullanarak kayalara rahatlıkla tutunur ve deniz tabanında dolaşabilir. Tüpler, kestanenin gözleri gibidirler. Işık, ısı ve sudaki titreşimleri hassas bir sekilde algılarlar. Akıntıyla sürüklenmekte olan planktonları, deniz kestanesi bu emici tüplerle yakalar. Bu tüpler aynı zamanda solungaç görevi görürler. Oksijen ve karbondioksit alışverişi burada gerçekleşir, atık maddeler de yine tüplerden atılır. Kestanenin ağzı, vücudun hemen altındadır. Algleri üzerinde dolaştığı kayaların üzerinden dişleriyle kazıyarak yer.

Derinliklerin Gizemi Denizkestanesi

Deniz kestanelerinin üremeleri çok ilginç bir andır. Yanyana geldiklerinde dişi, yumurtalarını akıntıya bırakırken aynı anda erkek de spermlerini bırakır. Bu hücrelerin sayısı milyonlarcadır. Yumurta bulutları sperm bulutlarıyla karışır. Karşılaşacakları zorluklar ve tehlikeler düşünüldüğünde, bu kadar çok sayıda hücrenin bırakılmasının amacı da ortaya çıkar.

Dişiden gelen genler erkekten gelen genlerle birleşir. Bu hücrelerdeki genlerin sayısı özellikle yarıya indirilmiştir. Böylece erkek ve dişiden gelen genler biraraya geldiğinde sağlıklı bir kestane hücresi olusturulur. Dişi ve erkek hücreler birleştiğinde, hücreler hemen bölünerek çoğalmaya ve özellesmeye başlarlar. Bölünen ve özelleşen hücreler bir süre sonra larva haline gelir. Deniz kestanesinin dikensi uzantıları, tüp ayakları, sindirim sistemi ve birbirinden farklı dokuları, larva safhasında gelişmeye devam eder.
Deniz kestanelerinin üremeleri çok ilginç bir andır. Yanyana geldiklerinde dişi, yumurtalarını akıntıya bırakırken aynı anda erkek de spermlerini bırakır. Bu hücrelerin sayısı milyonlarcadır. Yumurta bulutları sperm bulutlarıyla karışır. Karşılaşacakları zorluklar ve tehlikeler düşünüldüğünde, bu kadar çok sayıda hücrenin bırakılmasının amacı da ortaya çıkar.

Derinliklerin Gizemi Deniz_kestanesi1[img][/img]

Bir düşünelim! Yumurta ve sperm hücrelerinin sayisini belirleyen kimdir?

Zamanlamayı seçen, peki ya yumurta ve spermin gen sayılarının yarım olmasına karar veren?

Bu bilgilere denizin dibinde yaşayan bir hayvan kendiliğinden sahip olamaz. Şüphesiz deniz kestanesini şekillendiren ve yaşamının her asamasinı belirleyen, sonsuz bilgi ve kudret sahibi Yüce Allah'tır.
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 55
Kayıt tarihi : 26/03/09

https://yanbolugenclik.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz